Saturday, 14 July 2012

Universal Studios Singapore

hye assalamualaikum~
              its been ages since i didn't write here~hehehe~ sambil baring2 mendung2 ne, baru terasa nak update myblog~ okay few tips who wanna go to Singapore especially Universal Studios (USS)~ from KL we drove to JB lebiy kurang 3-4 hours lar~ utk elak jam gerak la subuh2 ke~hehhe~ So myhusband n me tompang uma family semlm n esok awal pagi gerak ke LARKIN TERMINAL~

Tips ke USS :
1) klu stay JB pagi2 pegilah JB central n beli tiket bas utk ke USS dgn harga RM5, klu nak beli tiket masuk USS, bila da sampai sn pun bole beli. tapi dat day, yalah backpackers, org kampung kami gerak ke stesyen bas LARKIN, coz tau dr website dr sana pun bole naik bas ejen from singapore~ tp bila sampai sn bas dah gerak awal~ so beli jew la tiket masuk USS siap2 ng ejen kat LARKIN tuh~ u olls cari jew k~ patut ble terus naik dr LARKIN tp bas da gerak so me n hubby ke JB central utk amek bas Transtar (kaler merah)~ dun worry direct gak ke USS~ hehe~pegi RM 5 n balik naik bas yg sama jugak dgn SGD 5 seorang :) harga tiket u olls google la sendiri k~ hehhehe~ dlm RM 170 lar per person~

2. bas akan berhenti di Imigresen Singapore, Woodlands, so semua kena turun dr bas laju2 utk cop pasport. kena gerak pantas yew, klu lambat bas akan tinggalkan n  u kena tgu 1 jam lg tuk bas yg seterusnya~

3. Bas akan berhenti betul2 bawah USS parking lot, so naik escalator n taraaaa da sampai~ makanan bole bawak sendiri masuk jew dlm bag, durank xkan cek2 punya mcm nak masuk sunway lagoon tuh~heheh

4. klu nak solat surau ada disediakan, klu x silap dekat ng The Mummy punya event~

5. klu nak makan pun carikla yg ada logo halal~heheh~ masuk jew gerbang Far Far Away tu ada fast food restaurant halal~

6. klu x nak basah bawak siap2 baju ujan, coz masuk jurassic park rapids adventure konfem lencun~ sana pun ada jual baju ujan tp lu  pikir la sendiri~heheh

7. sblm naik roller coaster or  GALACTICA yg ala2 menyentap jantung 360 darjah tu, ble simpan semua brg2 berharga dlm locker~x bayar punya mcm di SL tuh, heheh masukkan code bufday jew da bole guna locker~

8. setiap event dia akan tunjuk masa menunggunya, so pandai2 lar~ klu xnak baris ble beli tiket yg ada express exit~tp kena bayar lg lar~ tp alhamdulillah we all ari tuh kejap jew tgu dlm 5 minit da ble masuk for each event~

semua tempat pun bezzz sagt2~ plg teruja masuk 3D transformer ride~ perghhhh mcm belakon sama dgn bumble bee n optimus prime utk menentang megatron, jantung sentap abesss dgn ridenya~hahahah~

di istana Far far Away pun sgt exciting~ tayangan Shrek 4D, biasa tgok 3D, tp yg nie hahahha~ first time tekezut beruk dibuatnya~ terasa kita berada bersama2 ng watak tersebut, yang dimaksudkan dgn 4D tuh bila ada effect kerusi yg bergoyang, bergegar, semburan air n angin~hahhaha~klu shrek naik kuda maka bergoyanglah kerusi mcm naik kuda~hahah~then klu donkey tuh bersin, kita pun kena airnya ewWww~

MESTI TRY K semuaaaaa!!!!! banyak sgt spi rasanya 2 hari pown belum tentu dpt abeskan semua game n event dia~

ne tgh tgu bas at JB central~

taraaa~ front gate USS
ne tgh line up utk 3D transformer ride

roller coaster d belakang tuh lau berani naik lar~ i x berani mr hubby jew naik sorang2~muahaha

the mummy punya roller coaster pun ala2 seram n sentap yew~

n before balik, bole lah beli souvenirs yg ala2 ciput tp menghabiskan banyak fulus aku~hahhaha


and I hope, tips ne berguna la tuk u olls klu nak ke USS~ thank u for reading!!!!!!




8 comments:

  1. Seronoknyaaaa. bila la nak dapat pergi sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ada rezeki sampai jugak la tuh :)

      Delete
  2. I do wish to visit this place, someday :')

    ReplyDelete
  3. neway dropping here to say HI! :) love ur simplicity yet stylish look!

    ReplyDelete